Coneix Carcassonne

Coneix Carcassonne

Tens ganes de fer una petita escapada a un lloc diferent i no saps on? T’agrada explorar l’època medieval i sentir-te com un cavaller o una donzella en un castell, lluitant amb escuts i espases o vigilant la ciutat des de la part més alta de les muralles? Doncs és possible visitar pobles medievals sense inventar la màquina del temps! 

Tenim la sort de poder viatjar al sud de França a un parell d’hores en cotxe i descobrir-ne pobles encisadors com Carcassonne, amb la seva ciutat medieval emmurallada millor conservada del país amb algunes restauracions de l’arquitecte Violet-le-Duc al s.XIX. A més, és possible de visitar-ho en un sol dia (o dos, si vols visitar-ho tot amb detall). 


La Cité de Carcassonne

És recomanable visitar-ho pel matí, que és quan hi ha menys aglomeració de gent. Els seus accesos més freqüents són dos:

  • la Porta de Narbona, l’entrada principal on s’hi troba el pont llevadís i on també pots trobar un bust de la dama Carcas (segons una llegenda, el nom de Carcassonne és un homenatge a ella).
  • la porta d’Aude, si vols accedir a la ciutat medieval per la part del darrera, menys freqüentada per turistes. 

Si entrem des de la porta de Narbonne, podem distingir les dues muralles que envolten la Cité: una exterior per la qual podem fins i tot pujar, i una interior que només es pot visitar a través de la visita al Castell Comtal. 

  • El Castell Comtal de Carcassonne és la principal atracció turística de la ciutat. Es va construir el s. XII per ordre del comte de Trencavel, redissenyat posteriorment pels reis de França i finalment restaurat per Violet-le-Duc. Pots visitar el museu dins del castell, a més de passejar per les muralles interiors. Cal pagar entrada per la visita: 9.50 € adults, 7.50 amb descompte estudiant (GRATIS pels menors de 18 anys o pels menors de 25 que formin part de la Unió Europea).
  • Basílica de Saint-Nazaire: una impressionant església que es troba dins la ciutat medieval, considerada com la catedral de Carcassonne fins que la seu del bisbe es va traslladar a la Ciutat Baixa el 1801. Alguns dies pots trobar alguna coral cantant cançons d’òpera a capella. 
  • Museu de la Inquisició: ben abans de la Inquisició Espanyola, la Inquisició Francesa va perseguir tots aquells que refusaven el dogma catòlic, sobretot els càtars. Allà hi trobaràs una exposició de diversos instruments de tortura des de l’Edat MEdieval fins a la Revolució Francesa, a més d’algunes escenes sobre el Tribunal de la Inquisició, les seves masmorres i una breu explicació sobre els castells càtars que encara s’hi troben al sud de França. 
  • Musée de l’École: si vols saber com era l’escola a l’època dels nostres avis o besavis, en aquest museu et mostren com era el sistema educatiu francès a principis del s. XX.

Carcasona - Banco de fotos e imágenes de stock - iStock

Ciutat Baixa

Per la tarda, pots aprofitar per sortir de la ciutat Medieval i donar un passeig pel centre de la ciutat baixa, el lloc de residència de la majoria d’habitants de Carcassonne. Alla hi trobaràs el casc antic (la Bastida de San Lluís, que conserva la seva estructura i restes de les seves muralles). Un dels seus llocs d’accés més famós es la porta dels Jacobins. Si vols visitar més coses, pots anar: 

  • Museu de Belles Arts: situat a la plaça de Gambetta, allà hi trobaràs exposicions temporals i fixes sobre art del segle XVIII i XIX fins l’actualitat. Entrada gratuïta.
  • Passejar en vaixell pel canal de Midi: és un canal navegable que s’uneix a Toulouse amb el riu Garona.

I per acabar, pots prendre el sol en la terrassa d’algun bar-restaurant a la plaça Carnot, o fins i tot menjar un bon cassoulet típic de la zona. Bon voyage!