Bullying a les aules

stop bullying

PREVENCIÓ DEL BULLYING A LES AULES

Estareu d’acord que avui en dia a les aules, en ocasions, ens trobem en situacions en les quals  els membres d’un grup de treball no es coneixen o alguns sí i d’altres no i acostuma a passar que en un període de temps curt no dóna temps a que hi hagi una cohesió de grup, que es facin petits grups, o fins i tot que vulguin diferenciar-se uns dels altres. També es dóna casos en el que els antics membres ja tenen el seu grup fet i els nous no saben on anar i acaben anant per lliure, no tenen aquell sentit de pertinença o de sentir-se útils com a individus dins del grup.

Des de la nostra experiència, les dinàmiques en un grup de treball són fonamentals pel bon funcionament d’aquest. De manera que investigant en els cursos i en les nostres vivències, així com en les d’altres, elaborem sessions semestral per tal de prevenir, observar i intervenir el bullying a la nostra escola.

ELS PROFESSORS HAN DE FOMAR-SE EN EDUCACIÓ EMOCIONAL  

Com a directora de lleure, professora i educadora, vaig decidir aprofundir en la prevenció del bullying farà més d’una dècada ja que per a mi, educar és promoure la comunicació, la cooperació, l’esperit negociador, la facultat de prendre decisions i de solucionar problemes en situacions grupals. I com a educadora em veig a mi mateixa com a una persona que haig d’ajudar a altres éssers humans a desenvolupar-se intel·lectualment i afectivament, així com a adquirir les habilitats necessàries per viure en societat. Per experiència pròpia, volia a la vegada conscienciar de la importància que té cohesionar un grup des dels seus inicis, fins i tot abans de que el grup es pugui conèixer, i elaborar a la vegada una petita guia de les diverses activitats que es poden dur a terme abans i durant les classes, les estades, els casals o qualsevol activitat en la que es puguin veure immersos un grup de joves. Com a educadors, hem de predicar amb l’exemple i estimular la motivació per conviure en un grup. De manera que treballem la cohesió de grups des del mateix equip de professors per a després posar-ho en pràctica a les nostres aules. Com hem vist al llarg dels anys, té molts avantatges: pot produir actituds més positives cap a les experiències instructores i cap a nosaltres els professors, afavoreixen nivells d’autoestima, estimula el interès dels estudiants a l’hora d’aprendre dels seus companys i la adopció de comportaments d’ajuda; afavoreixen també la integració entre els estudiants i la acceptació de la diversitat (sexes, nivells socioeconòmics, ètnies).  Hi ha una sèrie de raons importants per poder considerar generalment efectiu l’ús de les tècniques grupals.

En concret, estableixo la necessitat d’utilitzar tècniques grupals en grups d’estudiants que s’acaben de crear, que acostumen a haver-hi noves incorporacions, i que per tant, tant els joves que s’incorporen com els participants que ja són al grup han d’estar preparats per aquests canvis i acceptar-los. Ningú sap com reaccionaran els altres a la nostra presència, i experimentem certa ansietat i inseguretats. Per tant, com a primera etapa dins la vida dels grups està la sensibilització de tots els seus membres i capacitació de fer que les diferències dins l’equip, si es tracten amb respecte, enriqueixin els intercanvis, el treball i el progrés de l’equip.

PREVENCIÓ, DETECCIÓ, INTERVENCIÓ

Les tècniques i jocs pels que ens hem de preparar són per integrar a les persones que arriben noves a un grup humà, i fer reflexionar als que ja són membres sobre com es pot sentir un quan no és integrat a un grup. El clima afectiu-social que es crea a les primeres sessions resultarà definitiu per al futur funcionament de l’equip. Aquesta etapa acostuma a coincidir amb la presentació dels membres dins el grup, amb els primers contactes entre els que acaben d’arribar. El grup haurà de ser transparent i mostrar-se tal com és perquè el nou incorporat en pugui veure la dinàmica i la convivència d’integrar-s’hi plenament o no. En tot cas, haurà de mostrar-se receptiu i acollidor perquè aquesta persona hi pugui entrar.

Tenim clar  que som educadors, i que com a tal eduquem amb valors i entre ells: la solidaritat, la comprensió, la empatia, la cooperació, la responsabilitat, etc. i, pel contrari, no volem fomentar la competitivitat. Tots seguim un objectiu comú, per tant, hem de moure’ns en la mateixa direcció plegats per assolir aquest objectiu. Moure’ns com a un únic equip ens aportarà molt més que un treball individual, més riquesa en tots els sentits i val la pena per la satisfacció personal, pel treball ben fet, perquè al final, qui realment en gaudeix de tot són els joves pels quals fem la feina.

    bullying a les aules  

Vols informació sobre els nostres cursos?

 

Saber més

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *