Campaments d’estiu

Estades d’immersió lingüística

Deixem enrere una setmana d’estada meravellosa a l’alberg de Coma-Ruga. Un alberg de la Xanascat, totalment preparat per acollir fins a 300 participants, que ens porta records d’anys enrere fent estades una darrera una altra. Cada espai de la casa ens recorda una cançó, un moment amb nens i nenes que ens han robat un milers de somriures a través de jocs dins i fora de la casa. 

Aquest any vam inaugurar l’estada com mai amb els primers jocs de coneixença al pati de darrera i així conèixer les seves primeres inquietuds, els seus gustos, les seves preferències… I un cop arribat tots ja era hora de jugar junts al Discovering Coma-Ruga i poder delimitar els jocs, aprendre els noms del director, dels monitors, trobar les seves habitacions, i altres descobriments. 

Cada dia el nostre ritme d’estada estava marcat pel nostre eix d’animació que ens ajudaria a dur a terme el projecte classe, donar nous valors als nens i nenes, i lligar així totes les activitats de lleure de tarda i nit. I quin era aquest eix d’animació? Aquest any, ens hem volgut centrar en el mal consum de l’aigua. Així doncs, un Alien (ALI) va arribar a la nostra estada perquè va veure des del seu planeta, a on ja no quedava  aigua, que nosaltres teníem llacs, mars, oceans, etc. i en volia saber més. Els nens bé que li expliquen el funcionament del cicle de l’aigua, que fan per no malgastar l’aigua, etc. Però el SOL arribà també per dir que no tot és tan bonic doncs no s’està fent consciència i ve a castigar-los sense aigua si no fan res al respecte. Aleshores, després de que els mateixos participants es manifestessin amb cartells Water is the Future s’uní el POLYNESIAN, que amb els seus cants imboca la pluja i poder seguir així amb el cicle de l’aigua ara si essent conscients de com no malgastar aquesta; ensenyar a ALI  com fer-ho i parlar dels beneficis de l’aigua. Aprenen d’aquesta manera molts valors que durant la classe del matí van treballant amb la seva Teacher. I seguir a mig matí amb jocs cooperatius a la platja o a la fresca segons els pics de temperatura que vam tenir. Fomentàvem així la prevenció al bullying, col·laboració, cooperació, a vegades també la competitivitat i el saber perdre i també saber guanyar. 

Després de dinar de 15:00 a 16:00 sempre els oferíem un petit taller per lligar amb l’eix d’animació i el joc de tarda o nit. Van aprendre a fer polseres, mandales, banderes, pinta-cares, postals, fins i tot van crear la seva pròpia cançó d’estada.

També, totes les tardes, de 16:00 a 19:00 teníem jocs de lleure i esports i els joves van gaudir del caiac al mar, tir amb arc  amb ventosa, rocòdrom, tirolines de diferents nivells, gimcanes lingüístiques (dins i fora), i geocatching que consistia en un trekking per trobar tresors al passeig marítim.

I també després de l’hora de dutxes, i havent sopat junts, era hora del joc de nit: Evolution, Codes, Hippie Night, Cutre Night, Night Shopping, Ice-cream… Vam gaudir de tot i de tots competint, compartint, descobrint els nostres tres grups de tutories (Ploynesis, aliens i equip solar), disfressant-nos, menjant un gelat a la platja veient els focs artificials a la fresca, ballant el més lletjos possibles, comprant petits records pels pares a les paradetes del passeig i aprendre a valorar els diners.

Quan ja creien que el dia havia acabat ens ajuntàvem per desitjar-nos bon anit i valorar nosaltres mateixos com havia anat el dia: hàbits tals com fer el llit, parar i desparar la taula, dutxar-nos; també revisàvem els valors, el projecte de classe treballat, actitud a les activitats, i d’altres aspectes que després en els petits grups en els que ens dividíem podíem seguir parlar-ne fins que els acompanyàvem a les seves habitacions per dormir i esperar un nou dia  o un nou any d’estades amb tantes ganes i tanta alegria com aquest!